Europa estira les orelles a l’Estat espanyol i convida a fer fixos els interins que encara estan en frau de llei

Seu del TJUE

El Govern espanyol i l’Administració pública acaben de rebre un fort cop provinent de Luxemburg, concretament del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que considera que la legislació espanyola no inclou mesures en les administracions públiques per prevenir i, si és el seu cas, sancionar l’abús de temporalitat. Per tant, Espanya estaria incomplint l’Acord Marc europeu sobre el treball de duració determinada, referint-se als treballadors públics interins. L’Estat espanyol no ha fet els deures i ara rep una bona estirada d’orelles provinent d’Europa, convidant-lo a atorgar la fixesa als treballadors que encara romanen en frau de llei.

El TJUE avui ha afirmat que a falta de mesures adequades en el Dret nacional per a prevenir i, si és el cas, sancionar els abusos derivats de la utilització successiva de contractes temporals, inclosos els contractes indefinits no fixos prorrogats successivament, la conversió d’aquests contractes temporals en contractes fixos pot constituir una solució.

Correspon, si és el cas, al tribunal nacional modificar la jurisprudència nacional consolidada si aquesta es basa en una interpretació de les disposicions nacionals, fins i tot constitucionals, incompatible amb els objectius de la Directiva europea. El TJUE també ha deixat clar que s’oposa a una normativa nacional que estableix la convocatòria de processos de consolidació de l’ocupació temporal mitjançant convocatòries públiques per a la cobertura de les places ocupades per treballadors temporals, entre ells els treballadors indefinits no fixos, quan aquesta convocatòria és independent de qualsevol consideració relativa al caràcter abusiu de la utilització de tals contractes de durada determinada. Una afirmació molt interessant que contradiu el discurs que des de la Conselleria d’Educació s’ha transmès durant els darrers anys, quan afirmava que els processos de consolidació de l’ocupació temporal mitjançant convocatòries públiques per a la cobertura de les places ocupades per docents en frau de llei era més que suficient per resoldre la problemàtica i complir amb la Directiva europea. I no menys important és el tema de la famosa indemnització de la qual s’ha estat parlant darrerament, ja que des de Luxemburg es critica tal indemnització prevista per aquells treballadors en abús i que es quedin fora feina, pel fet que no s’ajusta a la normativa comunitària «quan l’abonament d’aquesta indemnització per extinció de contracte és independent de qualsevol consideració relativa al caràcter legítim o abusiu de la utilització d’aquests contractes». Així doncs, les indemnitzacions no resulten adequades per a sancionar degudament la utilització abusiva i eliminar les conseqüències de l’incompliment del Dret de la UE; ni és efectiva ni és dissuasiva.

Des de SIAU sol·licitam que la Conselleria d’Educació informi el professorat com pensa aplicar la sentència d’avui del TJUE que convida Espanya a fer fixos als treballadors que es troben en frau de llei i quina mesura «efectiva i dissuasiva» pensa aplicar.