Per primera vegada una Conselleria d’Educació persegueix sindicalistes

Martí March i Rafaela Sánchez

Ahir una periodista d’un mitjà de comunicació de les Illes Balears va contactar amb el secretari general de SIAU per informar-lo que la Conselleria pretén sancionar-lo econòmicament i expedientar-lo. És molt curiós que un representant sindical s’assabenti abans per la premsa d’aquest tipus d’accions que per la mateixa administració. Per descomptat, estam davant una clara mostra d’autoritarisme i caciquisme procedent del poder polític, que ha decidit aplicar la venjança contra l’únic sindicat que s’ha atrevit a plantar-los cara.

Davant la gravetat dels fets, fem un clar advertiment: no hi ha cap sanció capaç de tapar les vergonyes de la directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, i del que fins ara haurà estat conseller d’Educació, Martí March. Han executat, de manera dèspota, una nefasta gestió. I, tanmateix, res evitarà que des del sindicat continuem denunciant, amb contundència, totes les retallades en drets sociolaborals que hem patit i que dia rere dia defensem els interessos dels més desprotegits. Varen intentar que no ens poguéssim presentar a les eleccions sindicals i no ho aconseguiren. Ara intenten que no puguem exercir el nostre mandat representatiu, però tampoc ho aconseguiran. Aquests darrers dies, just abans d’haver d’abandonar els seus càrrecs, alguns dirigents polítics en funcions han decidit anar una passa més enllà i passar totes les línies vermelles pròpies d’un estat de dret. Els docents no oblidam, com ja els recordàrem a les urnes el passat 28 de maig. En qualsevol cas, i centrant-nos sobretot en el que ha succeït en les darreres hores, consideram que de verificar-se les informacions sorgides avui a la premsa, on s’afirma que se sancionarà i expedientarà com a mínim a un representant sindical de SIAU, els dirigents del PSIB-PSOE haurien de sortir a donar la cara públicament i explicar per què les informacions arriben abans a la premsa que als representants sindicals.

Fa poc més d’un any, amb el nostre naixement, advertírem que volíem tornar als orígens del sindicalisme. Fer-ho precisa necessàriament de valentia, fortalesa i importants sacrificis. No dubteu que nosaltres resistirem i lluitarem fins a les darreres conseqüències perquè creim fermament que és possible un altre tipus de sindicalisme que no estigui sotmès al poder polític i que defensi la justícia. Per més amenaces i coaccions que rebin els nostres representants sindicals, continuarem defensant els drets dels treballadors. Cap sanció ni expedient ens farà callar sinó tot el contrari, encara exercirem amb més contundència els drets representatius per continuar denunciant totes les barbaritats que ha fet aquesta Conselleria, i no aturarem fins a revertir tot el que han destruït. El que ara està passant honora la tasca sindical dels nostres representants i posa de manifest, de nou, que anam per bon camí, també que no som un «sindicat-gestoria» al servei del poder polític.

Igualment, i no menys greu, transmetre que ens ha arribat la informació que certs alts càrrecs que actualment estan en funcions s’haurien dedicat a fanfarronejar per dins dels despatxos de l’administració d’haver-se «treballat» a membres del Partit Popular i pactat amb ells perquè no es retiri cap sanció o expedient disciplinari que s’iniciï a sindicalistes de SIAU. Si es confirma que això és cert, constataríem una vegada més que els actuals dirigents de la Conselleria d’Educació no tenen cap límit i són capaços de qualsevol cosa per tal de tapar les seves «brutors».

Anunciam que recorrerem qualsevol sanció, expedient disciplinari, retallada de drets sindicals, etc. Com ja vàrem explicar, l’ús del crèdit horari no està sotmès a autorització de l’empresa i aquest sorgeix del mandat representatiu de les eleccions de dia 1 de desembre de 2022. Tenim tot el dret del món a poder exercir amb llibertat el mandat electoral que ens han encomanat els docents de les illes, intentar impedir-ho és violar la voluntat dels votants. Hem de poder assistir a les diferents reunions, a centres educatius, al local sindical, als jutjats…, així com atendre als docents i poder gestionar totes les seves demandes. A més a més, com ja vàrem explicar, ens resulta totalment arbitrari i discriminatori que a altres sindicats no se’ls hi hagi aplicat el requisit que els alliberaments hagin de durar tot el curs escolar; ni tan sols la mateixa Conselleria ho ha respectat amb la totalitat dels seus treballadors. Pensen també segrestar durant quasi un any sencer el mandat electoral polític sorgit de les eleccions de dia 28 de maig de 2023? La resposta és prou evident!

Les democràcies sanes actuen de manera completament diferent de la que estam observant aquests darrers anys. És escandalós i no es pot tolerar, de cap de les maneres, que responsables polítics que tenen l’obligació de servir a la ciutadania amb la finalitat de millorar les seves condicions de vida, actuïn amb total impunitat contra els docents i també contra els representants sindicals pel simple fet d’intentar exercir el seu mandat representatiu. Ho consideram extremadament greu. El que avui viuen sindicalistes de SIAU, en un futur no molt llunyà, li pot passar a altres de diferents sindicats, com ja passava en altres temps que semblava havíem superat. Després dels darrers esdeveniments, no descartam emprendre accions penals directament contra alguns dels actuals dirigents o alts càrrecs d’Educació.