Durant el curs actual acudiren a SIAU diversos docents a qui la Conselleria d’Educació havia informat que la sol·licitud per gaudir del permís de lactància acumulada els hi havia estat denegada perquè no ocupaven una vacant (una plaça sense propietari amb data de finalització a 31 d’agost) sinó d’una substitució amb data prevista de finalització a 31 de juliol de 2025. Una part d’aquests docents provenien d’altres sindicats que els informaren que no hi havia res a fer perquè la normativa no permetia que se’ls concedís la lactància acumulada pel simple fet de no estar en possessió d’una plaça vacant. En cursos passats, des de la nostra organització sindical, ja havíem reclamat el reconeixement d’aquest dret per als interins substituts i havíem aconseguit que l’Administració rectifiqués i acceptés les sol·licituds d’afectats. Ara, durant el mes de setembre, ho hem tornat a aconseguir i es torna a reconèixer la lactància acumulada als interins substituts que han reclamat a través de SIAU.
Les instruccions internes de la Conselleria d’Educació indiquen que “si el funcionari interí docent opta per acumular la lactància, el càlcul de les jornades completes acumulades ‘que corresponguin’ es farà prenent com a referència la data en què el fill compleixi dotze mesos o bé la data certa d’acabament del nomenament. Si la data del cessament és indeterminada, només es pot optar per gaudir del permís en la seva modalitat d’una hora per dia”. Ara bé, com s’ha demostrat una altra vegada, no té per què haver de constar una data totalment fermada de cessament del professorat interí o que hi figuri el 31 d’agost, sinó que disposant d’una substitució també es pot concedir aquest permís. A més, hem de recordar que el fet de la “data de cessament indeterminada” no es menciona ni al Text refós de la Llei de l’Estatut Bàsic de l’Empleat Públic ni al V Conveni Col·lectiu per al personal laboral al servei de l’Administració de les Illes Balears. I, encara que se cités, en el seu cas no seria indeterminada perquè queda reflectida tant a la convocatòria de la substitució, com al document d’adjudicació. Igualment, en el Conveni Col·lectiu i al document sobre diferents permisos i llicències que té la Direcció General de Funció Pública a les seves xarxes, s’hi indica sobre el permís de lactància: “També el pot exercir el personal funcionari interí o el personal laboral temporal, si bé per calcular la durada del permís s’ha de tenir en compte la data prevista de finalització de la interinitat o la relació laboral. En el cas que aquesta finalització es produeixi abans de la data prevista, es tramitarà el reintegrament dels havers abonats indegudament.”
També s’ha d’afegir que, quant a permisos, la nombrosa jurisprudència estatal i europea reflecteix que no es pot discriminar al personal funcionari interí respecte del personal funcionari de carrera. No tenia cap mena de sentit que un altre cop es denegués un dret als docents interins a qui no se’ls hi havia adjudicat una plaça vacant. Com ha anat succeint amb molts altres exemples recents, el temps ens ha tornat a donar la raó. Ens alegram que la totalitat de recursos que ha presentat SIAU perquè es concedís el permís de lactància acumulada als docents substituts a qui se’ls hi havia denegat, finalment s’hagin resolt de manera favorable. Cada dret que recuperam per als companys que es troben en situació més precària ens satisfà enormement i ens anima a continuar lluitant per la resta de drets pendents.