SIAU demanda judicialment a la Conselleria d’Educació per vulneració del dret fonamental a la llibertat sindical

La directora general de Personal Docent, na Rafaela Sánchez, ha decidit segrestar la voluntat democràtica sorgida de les urnes a les passades eleccions sindicals de dia 1 de desembre de 2022 i congelar l’ús lliure del crèdit horari de SIAU fins al dia 1 de setembre de 2023. Tot això passa el mateix temps que pretén mantenir, a la resta de sindicats i fins a final del curs escolar, les xifres d’alliberats procedents de la passada legislatura. A alguns d’aquests sindicats els hi vol mantenir més del triple d’alliberats dels que els hi pertoquen (segons càlculs de la mateixa administració). Un modus operandi anticonstitucional i, conseqüentment, il·legal del qual no coneixem cap altre cas en tot l’Estat. Per tot això i més, hem interposat una demanda judicial contra la Conselleria.

A les passades eleccions sindicals, SIAU va quedar tercera força més votada de les Illes Balears d’entre un total de set sindicats que es presentaven al procés electoral, podent entrar a totes les Juntes de Personal Docent no Universitari. Aquests resultats electorals tan bons, per un sindicat que encara no té ni un any de vida, impliquen un augment molt significatiu de les tasques i responsabilitats a desenvolupar. Les hores sindicals, a les que es té dret per haver tret representativitat a totes les illes, permeten que un docent pugui faltar al seu lloc de treball durant unes hores, uns dies, un terç de jornada, mitja jornada o jornada completa, i dur a terme tasques de tipus sindical: anar a reunions, centres educatius, Conselleria, jutjats, actes institucionals… Es pot usar crèdit horari i no estar alliberat, o directament passar a estar alliberat. Sigui quin sigui el format que empri un sindicat, és una decisió interna de cada organització i a l’administració no li queda altra que respectar-la i acatar-la.

Abans de continuar, us informam que aquest mes de gener SIAU ha obtingut resposta oficial a la petició del nombre d’alliberats que tenen els sindicats del sector docent públic. Després del resultat de les eleccions sindicals sobren les paraules davant les xifres que tot seguit compartim amb els lectors:

Xifres oficials proporcionades per l’administració

Doncs bé, és un escàndol pretendre regalar quasi un any més del passat mandat electoral a sindicats afins al PSIB-PSOE i que han perdut representativitat a costa d’intentar robar-nos prop d’un any del nostre mandat. Deduïm que ho fan per no haver-los de retallar els alliberats que ara tenen de més, mantenir-los contents durant tot el que queda de curs escolar i ofegar al màxim la nostra activitat sindical. Consideram un fet insòlit que això pugui estar passant dins d’un estat «democràtic». S’ha de tenir molt poca vergonya i molt poc respecte per atrevir-se a insultar d’aquesta manera als 723 docents que ens varen votar, així com a l’electorat i a la ciutadania en conjunt. Un alt càrrec polític, per més que li pesi, no té dret a decidir sobre l’ús de crèdit horari que fan els representants del professorat o un sindicat. Des de SIAU podem arribar a entendre la impotència que això li ha generat a na Rafaela Sánchez, però no podem acceptar que se salti la llei «a la torera». Fent-ho, està vulnerant el dret fonamental a la llibertat sindical, amb totes les implicacions que se’n deriven. Igualment, és ridícul que una directora general ens enviï una resolució afirmant que els crèdits horaris i els alliberats han de coincidir amb el curs escolar, citant un Acord del Consell de Govern de 2006 que va quedar suspès per un altre Acord del Consell de Govern de 2011. Quan sembla que aquesta administració ja no es pot superar més, arriba un alt càrrec disposat a saltar-se una nova línia vermella. No entenen que els càrrecs polítics que ocupen un lloc de responsabilitat dins l’administració pública s’han d’atendre a la llei, no estan per sobre d’aquesta. Rafaela Sánchez no té un càrrec de responsabilitat dins SIAU, el té dins la Conselleria d’Educació. Per tant, no té cap dret legal a decidir quan i com usam el crèdit horari que ens pertoca per mandat electoral, ni tampoc pot mantenir fins dia 31 d’agost alliberats de sindicats que ni tan sols són presents a la corresponent «Junta de Personal», entre altres barbaritats molt greus que més endavant explicarem en detall.

Rafaela Sánchez, directora general de Personal Docent

SIAU no es doblegarà davant els capricis de ningú. Ens mantindrem ferms i arribarem fins al final d’aquest assumpte. Als jutjats hi continuarem acudint cada vegada que calgui per plantar cara al caciquisme que s’ha instaurat dins la Conselleria d’Educació. Ens demanam què hagués ocorregut si els fets que denunciam en aquests moments haguessin passat amb una Conselleria en mans d’un altre color polític, creim fermament que hi ha motius més que suficients per reflexionar-hi.

Acabam dient-vos que hem sol·licitat als jutjats una mesura cautelar per evitar que la directora general de Personal Docent pugui congelar el nostre crèdit horari fins al curs 2023-2024. En haver-se iniciat un procediment judicial per un tema tan greu, hem considerat imprescindible fer aquest primer comunicat d’urgència. Tanmateix, a mesura que transcorrin els dies anirem desgranant públicament tota la resta d’informació.