Els nous dirigents d’Educació canvien la política de l’amenaça per la del diàleg

Primer i únic sobre electoral que es va entregar a SIAU

Ahir el conseller d’Educació, el director general de Planificació i el director general de Personal Docent es varen reunir amb SIAU. Aquesta reunió es va celebrar a proposta del nou conseller, sense que fes falta que nosaltres la sol·licitéssim prèviament. Des de la nostra formació sindical valoram positivament aquest gir de 180º de l’actual conseller i el seu equip cap a la nostra formació sindical. Els nous dirigents d’Educació canvien la política de l’amenaça per la del diàleg. No obstant això, des de la nostra formació sindical volem ser prudents i romandrem vigilants de cara als canvis que s’aniran produint. Nosaltres som un col·lectiu que estimam l’educació, la llengua, la cultura i el territori. El temps dirà per quina via s’acaba decantant la nova Conselleria d’Educació, si per la del consens i el diàleg amb la comunitat educativa, o la contrària, que ja coneixem quin seria el desenllaç.

Els i les docents som conscients que venim d’una etapa molt fosca en la que el conseller anterior, Martí March, es dedicà a retallar drets i es negà en ple a reunir-se amb SIAU, mostrant un tarannà autoritari i gens dialogant. Tampoc hem d’oblidar que l’anterior directora general de Personal Docent, Rafaela Sánchez, la pitjor directora general que ha tingut mai la Conselleria d’Educació, va estar exercint una política nefasta i obsessiva que es basava en l’atac sistemàtic al professorat i a la nostra formació sindical. Es va atrevir a passar totes les línies vermelles, quan ja estava en funcions, sent pionera en la persecució i incoació d’expedients disciplinaris a sindicalistes. Un fet insòlit que, en temps de «plena democràcia» a les Illes, no havia succeït mai. El primer expedient disciplinari el va fer arribar a la premsa abans que al representant dels treballadors. En el cas del segon expedient disciplinari, per presumpta falta greu, no ho comunicà primer a premsa; es veu que, quan ja pensàvem havia acabat de perdre tota la vergonya, encara n’hi quedava una mica. Però, el més surrealista d’aquest darrer expedient fou la causa: haver faltat dos dies al treball per a la realització de tasques sindicals. Tot això sense que la representant dels treballadors afectada hagués consumit les 40 hores de què disposava i havent-hi un informe signat per l’inspector i la cap del Departament d’Inspecció Educativa que deia textualment el següent: «Volem deixar constància que la Sra. […] s’ha mostrat col·laboradora en tot moment, que no hi ha hagut mala fe en cap moment […]. També volem deixar constància que en el moment que va ser requerida per la direcció del centre per reprendre l’activitat lectiva ho va fer […]». Els expedients disciplinaris contra sindicalistes de SIAU les ha incoat el mateix càrrec polític, càrrec que insistim estava en funcions a causa dels mals resultats que el seu partit polític obtingué a les passades eleccions i, així i tot, no dubtà a tirar-los endavant. És evident que Rafaela Sánchez ha volgut «morir matant» després que les urnes li arrabassessin la poltrona. Ni tan sols va poder finalitzar el curs sencer, quan ella donava per fet que almenys continuaria exercint durant tot el mes de juliol. Doncs no haurà estat així! El dia 11 de juliol es publicà el BOIB extraordinari on es formalitzava el seu cessament, no podent continuar més temps (com pretenia) ocupant el càrrec. Des de SIAU, ja havíem demanat públicament la seva dimissió per la seva pèssima gestió com a política, ja no parlem com a persona, però s’hi negà i finalment ha estat el mandat de les urnes qui l’ha expulsada de la Conselleria d’Educació. Rafaela Sánchez ja és un cadàver polític més, però ara queda una tasca àrdua: revertir tot el que ha destruït.

Consideram que la reunió que es va celebrar ahir amb el nou conseller i directors generals va ser profitosa. Hi havia alguns aspectes urgents que s’havien de posar damunt la taula, més tenint en compte tot el mal que els anteriors dirigents d’Educació varen fer dins la passada legislatura. Podem avançar que a partir de setembre veurem canvis importants, com per exemple en el sistema d’avaluació. Cal recuperar el valor de l’esforç i l’excel·lència. Ningú amb dos dits de front desitja que es continuïn «falsificant» els resultats acadèmics perquè el polític de torn pugui penjar-se la medalla públicament. Som conscients que tots aquests canvis no es faran en dos dies, però haurien d’anar arribant a mesura que avanci el temps. Mentrestant, nosaltres continuarem desenvolupant un paper proactiu i estarem més a prop que mai dels i les docents. No dubteu que exercirem plenament les nostres funcions, lluitant i donant la cara com hem fet sempre. Per acabar, informam que a la reunió d’ahir vàrem entregar al nou conseller un obsequi molt especial i d’un valor simbòlic per SIAU. Es tracta del primer i únic sobre electoral que l’anterior direcció general de Personal Docent ens va entregar abans de tenir lloc els comicis sindicals de l’1 de desembre de 2022. Teníem centenars de paperetes, però només un sobre. A més a més, a diferència del que havia succeït a les altres eleccions sindicals, aquesta vegada varen impedir poder fer comandes de sobres a la corresponent comercialitzadora que disposava del model oficial. No només això, tot varen ser traves perquè no poguéssim concórrer als comicis, i un cop finalitzats, els impediments continuaren per tal que, sent la tercera força sindical més votada a les Illes, no poguéssim exercir el nostre mandat representatiu en plena llibertat. Aquell i altres successos ens han servit per fer-nos més forts com a sindicat i refermar-nos encara més en els nostres objectius principals. Rafaela Sánchez va intentar segrestar la voluntat democràtica sorgida de les urnes de la manera més grollera possible i, tanmateix, per més que li pesi, no haurà pogut evitar que acabem exercint la nostra tasca sindical.