SIAU celebra que diverses entitats de l’àmbit educatiu reconeguin l’actual fuga de docents, però cal que se situïn del costat dels treballadors en comptes del de l’empresa

El Sindicat Independent, Autònom i Unitari (SIAU) va ser la primera entitat del sector educatiu en fer públic la fuga massiva de docents que pateix el nostre territori. Concretament, el passat 18 de gener de 2025, el nostre sindicat va donar a conèixer aquesta preocupant situació, un fet que posa en perill el futur educatiu dels nostres joves. En aquell comunicat inicial, que podeu consultar a partir del següent enllaç, detallàrem que aquesta fuga no era un fenomen aïllat, sinó el reflex de múltiples causes que han afectat la professió docent durant anys, entre elles les males condicions laborals, la manca de reconeixement i el continu desmantellament de l’educació pública.

Ens complau constatar que, durant les darreres setmanes, diverses entitats de les Illes Balears han acabat sumant-se a la nostra denúncia, evidenciant la fuga de docents i part de les causes que la propicien. Ho consideram un pas positiu que altres actors socials s’hagin unit a la nostra causa, però lamentablement aquesta situació no es revertirà mentre els mateixos que se sumen a la causa acorden certes mesures, com ara disposar d’alliberats sindicals extra destinats a comissions o grups de treball fantasma. A més, són els mateixos que endarrereixen al màxim l’execució de sentències judicial entorn d’abonaments retributius pendents o deutes que la Conselleria encara té amb el professorat, també endarrerint, encara més anys, qualsevol actualització dels complements retributius (com el de residència), així com acordant una mal etiquetada “carrera professional” amb un import insultant, entre moltes altres mesures indignes. Nosaltres no volem les miques de pa ni acceptam els posturejos de l’actual Administració i els seus sindicats. Exigim com a mínim el mateix tracte que té el funcionariat de la resta d’administracions. No ens mereixem menys. Per això, s’ha de posar fi urgentment, sense més demora, a la discriminació a la qual ens tenen sotmesos.

Malauradament, els responsables de la Conselleria d’Educació, en connivència amb certs sindicats, no han pres mesures efectives per dignificar la tasca docent. En lloc d’oferir solucions, han optat per mesures de cara a la galeria que no només no resolen la problemàtica actual, sinó que l’agreugen més. Per exemple, convidar a l’intrusisme professional (aprovat pels sindicats afins al govern) demostra un menyspreu cap a la professió docent i un pas enrere en la qualitat educativa que els nostres joves mereixen. I el més curiós de tot és que bona part dels sindicats que critiquen l’intrusisme són els mateixos que cada vegada voten a favor, en mesa sectorial, de resolucions encaminades a potenciar-lo. Públicament es pronuncien en contra de l’intrusisme i per darrere faciliten a la Conselleria que es pugui materialitzar. Evidentment, no ho fan a canvi de res. Avui podem avançar que SIAU recorrerà la darrera convocatòria d’interins, ja que el que es pretén acabarà d’enfonsar la qualitat educativa de les Illes Balears i encara desmotivarà més al nostre col·lectiu.

És inacceptable que, en lloc de buscar solucions reals i oferir condicions dignes per als docents, es continuïn prenent decisions que agreugen la fuga de professionals i perpetuen l’actual crisi educativa. Els responsables al capdavant de l’administració educativa han mostrat la seva incapacitat per resoldre la problemàtica, exacerbant les males condicions laborals i afectant encara més l’estabilitat de les plantilles docents.

Des de SIAU exigim amb fermesa que la Conselleria d’Educació rectifiqui immediatament la seva actitud i posi en marxa mesures reals per aturar la fuga de docents i dignificar la professió. Els nostres joves i el futur de l’educació pública no poden continuar estant a mercè de la ineficàcia i la manca de compromís de qui ostenten el poder. Cal un canvi urgent de rumb i deixar d’intentar prendre el pèl al professorat. El col·lectiu docent mai hauria d’estar en venda a canvi de poder perpetuar retallades, publicitar complements retributius insultants, adquirir alliberats extra i altres privilegis.