
Des del Sindicat Independent, Autònom i Unitari (SIAU) volem expressar el nostre ferm suport a les demandes plantejades pel claustre del CEIP de Pràctiques en relació amb el projecte de “reestructuració” educativa imposat per la Conselleria d’Educació. En aquest sentit, el CEIP de Pràctiques ha transmès a la directora general de Planificació i Gestió Educatives, les seves preocupacions davant uns canvis que afecten directament l’estructura del centre, la seva comunitat educativa i la qualitat del servei educatiu que ofereix.
La nova imposició de la Conselleria preveu la “reestructuració” del CEIP de Pràctiques, amb la creació d’una nova línia educativa d’Educació Infantil de 0-6 dins instal·lacions del CEIP Felip Bauçà, així com la possible ampliació de l’actual CEIP de Pràctiques a tres línies. A més, es pretén el trasllat de tot l’alumnat i els mestres del CEIP Felip Bauçà al CEIP Tramuntana, fet que podria implicar, en la pràctica, el tancament definitiu del CEIP Felip Bauçà, un centre que s’ha convertit en un referent per a la comunitat educativa de la zona. Aquest trasllat i tancament, com altres iniciatives dins el pla de desmantellament de l’escola pública per part de la Conselleria, han estat decidits sense tenir en compte les veus dels afectats (famílies, docents i alumnat).
Aquest desmantellament de l’escola pública forma part d’un pla més ampli de la Conselleria que, lluny de resoldre els problemes estructurals i pedagògics dels centres públics, està orientat a reduir al màxim l’oferta de places d’escoles públiques. Això inclou, no només el tancament de l’IES Politècnic, com ja hem constatat aquest darrer any, sinó també del CEIP Felip Bauçà, derivant a poc a poc l’alumnat cap a escoles concertades i privades. Els darrers dies ja vàrem denunciar retallades de grups a centres públics com l’IES Josep Font i Trias, IES Inca, IES Ses Estacions, IES Josep Maria Llompart, CEIP Climent Serra, CEIP Bunyola, CEIP Duran Estrany, CEIP Es Tamarells o CEIP Joan Mas, entre molts altres. Per tant, és evident quin és el pla de l’actual Administració, un pla basat en la privatització de l’educació que no escolta les necessitats de la comunitat educativa ni les realitats locals, ni té en compte l’impacte que pot tenir sobre la qualitat educativa i la cohesió social dels centres afectats.
En el cas del CEIP de Pràctiques, la proposta de modificar l’estructura del centre no només afecta la seva organització interna, sinó que també té un impacte directe sobre la qualitat pedagògica i la cohesió de la comunitat educativa. La creació d’espais diferenciats complicarà la coordinació entre el personal docent, augmentarà les ràtios i disminuirà la proximitat i la qualitat de la relació entre alumnes, mestres i famílies.
Des de SIAU, volem subratllar que aquesta “reestructuració” del CEIP de Pràctiques no és una solució ni a curt ni a llarg termini. A més, la proposta no només no resol els problemes d’augment de la demanda escolar, sinó que els agreuja, ja que no s’ha fet una planificació realista i sostenible.
És fonamental que les autoritats escoltin i tenguin en compte les veus dels docents, alumnes i famílies, que són els primers afectats per aquestes decisions. Així mateix, volem alertar sobre els impactes d’aquesta estratègia, que inclou no només el tancament del CEIP Felip Bauçà, sinó també l’erosió de l’oferta educativa pública a la zona, empobrint encara més el sistema educatiu i privant els nostres infants d’una educació pública de qualitat.
Des de SIAU expressam el nostre suport total a les demandes del CEIP de Pràctiques per preservar l’organització actual del centre, que ha demostrat ser eficaç i valorada per tota la comunitat educativa. Instam Educació a reconsiderar la seva proposta i a cercar solucions que no impliquin la segregació en diversos edificis, ja que aquestes mesures posen en perill la cohesió, la qualitat educativa i la identitat del centre.
A més, volem alertar sobre els impactes que aquest pla té sobre els drets laborals del professorat, especialment pel que fa a la possible pèrdua de places definitives i les condicions de treball que es podrien veure alterades per la creació de nous espais no consensuats.
Reiteram el nostre suport al CEIP de Pràctiques i al seu claustre, i fem una crida a la Conselleria perquè reconsideri aquesta proposta. És fonamental que la decisió sobre el futur del centre s’adopti tenint en compte la qualitat educativa, les necessitats de la comunitat escolar i les implicacions laborals per al personal docent.