Les dades i xifres que alguns sindicats i Conselleria voldrien fer desaparèixer

Les xifres que hi apareixen han estat revisades i contrastades amb les que la Conselleria ha publicat

Després d’haver-se fets públics els resultats de les eleccions sindicals, on SIAU ha aconseguit situar-se com a tercera força més votada de tot Balears, passam a analitzar força per força, i per ordre de nombre de vots obtinguts per cada sindicat a les Balears, el que ha succeït:

1. STEI: continua sent la primera força, però ha patit una davallada enorme de vots i delegats. Ha perdut més de 1.000 vots i també 9 delegats. Una caiguda que apunta cap a un canvi de tendència de l’electorat. Aquest sindicat segurament necessita engegar una reflexió interna per analitzar si convé, o no, un canvi de rumb.

2. ANPE: ha millorat els resultats tant en nombre de vots com en nombre de delegats. Ha arrabassat a UOB la segona posició pel que fa al nombre de vots al conjunt de Balears. No obstant això, el seu objectiu principal era passar de segona a primera força sindical a tot l’arxipèlag (tant en vots com en delegats), objectiu que no ha assolit. La doblerada que s’ha deixat en coques de verdures, coquetes de patata, xocolatines, merchandising, tanques publicitàries…, no ha servit per aconseguir fer el sorpasso, però tal vegada sí per guanyar una grapada de vots i delegats, que el situen com a la segona millor pujada en vots i delegats (després de SIAU, que és, d’entre tots els sindicats, qui ha obtingut una major pujada en nombre de vots i en nombre de delegats al conjunt d’illes; apreciable a la imatge adjunta).

3. SIAU: ha sigut la gran sorpresa d’aquestes eleccions i el sindicat que ha obtingut millors resultats, si tenim en compte que no fa ni un any que existeix i que no té alliberats sindicals. Ha sumat 723 vots a tot Balears, situant-se per davant de UOB. Malgrat això, el repartiment de delegats ha estat completament injust, havent sindicats amb menys vots i traduint-se això, igualment, en més delegats. SIAU ha aconseguit un total de 8 delegats i hi ha sindicats amb menys vots, al global de les illes, que n’han assolit fins a 11 i 9. A Mallorca, l’èxit de SIAU encara ha estat més exagerat, quedant en tercera posició també en nombre de delegats. A més, SIAU ha entrat a totes les Juntes de Personal, també a la de Menorca, on era més complicat. Respecte a la Mesa Sectorial, pròximament traurem una nota específica per parlar només d’aquest tema, ja que dona per molt.

4. UOB: se li han esfumat 305 vots, baixant de la segona a la quarta posició en nombre de vots a les Balears; fet que el situa per darrere de l’STEI, ANPE i SIAU. És el preu a pagar per incentivar pràctiques reprovables i impensables dins un estat democràtic. En aquests comicis no podien acudir banquers carregats de vots davall el braç, una mala praxi que ara no tenien possibilitat d’explotar. Tampoc no podien fer purgues ni intents de censura perquè la votació es produïa fora del seu «xiringuito». Els docents han emès un vot de càstig a l’estil autoritari, a la hipocresia i a la demagògia. En definitiva, a una manera completament indigna i antisindicalista d’actuar.

5. UGT: ha perdut 16 vots, però ha augmentat un delegat més. No ha aconseguit frenar del tot la pèrdua de vots de les darreres legislatures; continuen perdent suports. Així i tot, la pèrdua de vot que ha patit en aquestes eleccions no ha estat tan significativa com la d’altres organitzacions sindicals. UGT, tot i tenir un mal resultat, ha aconseguit quedar per davant de CCOO i d’Alternativa, recordem que en el 2018 havia quedat en darrer lloc.

6. Alternativa: ha perdut 269 vots i 4 delegats. A més, s’ha quedat sense representació a Menorca, en el seu lloc ha entrat SIAU. També ha quedat fora de la Mesa Sectorial. Encara que no hagi perdut tants de vots com UOB o l’STEI, aquests resultats l’han deixat en una posició també complicada. L’electorat necessita sindicats que tornin als orígens del sindicalisme, on es defensava als treballadors amb contundència i fins a les darreres conseqüències.

7. CCOO: ha perdut 289 vots i 3 delegats. Tot i que no hauria de poder estar a la Mesa Sectorial, a causa d’un privilegi que varen pactar en el seu moment amb el Govern central, podran continuar formant-ne part. Aquest sindicat, igual que UGT, consolida una tendència cap a la pèrdua de votants. A més, està pagant un preu elevat per haver participat, en els darrers anys, de portes giratòries molt polèmiques.

8. CSIF: és un sindicat històric que fa molts d’anys que existeix i té presència a tot l’Estat, però no ha aconseguit presentar candidatures a totes les illes, a diferència de SIAU. S’ha presentat només a Eivissa-Formentera, on ha obtingut 59 vots, un 2% menys de vots que els obtinguts per SIAU a la mateixa illa. Això es tradueix en 2 delegats. CSIF ja va intentar concórrer a totes les illes, sense èxit, a les eleccions de fa quatre anys.

Prest o tard, el temps posa les coses al seu lloc. Podem dir, ben orgullosos, que el passat dia 1 de desembre aquesta dita es va complir. Finalment s’ha fet justícia!