SIAU celebra que la Conselleria d’Educació rectifiqui i reconegui el permís monoparental de 26 setmanes per a les famílies monoparentals

Des de SIAU, volem expressar la nostra satisfacció davant la decisió de la Conselleria d’Educació de finalment reconèixer el permís de 26 setmanes per a les famílies monoparentals. Aquesta rectificació arriba després de la nostra persistent reivindicació i de la recent sentència del Tribunal Constitucional, i suposa un pas endavant important en la protecció dels drets laborals i socials d’aquest col·lectiu. Aquesta mesura també posa de manifest la necessitat d’igualtat real en les condicions de conciliació familiar per a totes les famílies, independentment del nombre de progenitors.

Fins a aquest moment, la Conselleria d’Educació mantenia una discriminació clara envers les famílies amb un sol progenitor, ja que els seus membres només podien gaudir d’un permís de 16 setmanes, mentre que les famílies biparentals tenien accés a un permís de 32 setmanes (repartit entre els dos progenitors). Aquesta situació es mig resol ara, gràcies a la rectificació de la Conselleria, amb l’ampliació del permís per naixement per a les famílies monoparentals a 26 setmanes, intentant igualant-les així a les famílies biparentals.

La sentència del Tribunal Constitucional, emesa aquest mes de novembre, ha estat fonamental per garantir aquesta igualtat de condicions. El tribunal va declarar inconstitucionals els articles que establien aquesta discriminació, remarcant que els drets de les criatures han de ser respectats en igualtat de condicions, independentment de la seva filiació. Aquest veredicte rectifica una normativa que, fins aleshores, limitava el temps de cura i protecció per als fills i filles de famílies monoparentals, deixant-los en una situació de desigualtat respecte a la resta.

Celebram aquest avenç en la defensa dels drets laborals i socials de les famílies monoparentals, i, com ja hem defensat en altres ocasions, recordam la importància d’adoptar una perspectiva de gènere en la redacció de les lleis. La majoria de les famílies monoparentals estan liderades per dones, fet que afegeix una dimensió de gènere a la discriminació que fins ara patien.

Aquesta sentència i la rectificació de la Conselleria posen fi a una situació injusta que no només perjudicava les famílies monoparentals femenines, sinó que també impactava negativament en el benestar dels infants. Amb aquesta mesura, s’ha normalitzat el temps de cura i es garanteix la protecció de la infància, un element fonamental en el qual SIAU segueix treballant incansablement.

Aquest reconeixement també representa una oportunitat per a les administracions públiques per continuar avançant en matèria d’igualtat de gènere, conciliació laboral i protecció de la infància, amb una atenció especial a les mares i pares, independentment de la seva situació familiar. Així mateix, cal continuar amb la tasca d’adaptar la normativa laboral i de seguretat social per garantir els drets laborals de totes les persones treballadores, en un context de reconeixement d’igualtat i dignitat.

Des de SIAU, continuarem treballant per garantir la plena igualtat de drets laborals i socials per a totes les famílies, amb un focus constant en l’interès superior de la infància, la igualtat de gènere i els drets humans. Des del nostre naixement i l’obtenció de representació a totes les Juntes de Personal Docent, hem aconseguit avanços fonamentals per a la classe treballadora, com la recent rectificació de la lactància acumulada per als treballadors sense plaça vacant i el reconeixement dels drets salarials retroactius per a aquells que han estat de baixa (després de la nostra sentència pionera de finals de l’any 2022). No dubteu que seguirem lluitant per millorar les condicions laborals de tothom, sense excepcions.